Sója

Sója

(Glycine max ) je luštěnina s vysokým obsahem proteinů. Má široké použití jako potravina, krmivo pro hospodářská zvířata i jako surovina pro potravinářský a zpracovatelský průmysl. Její název pochází z japonského „shoyu“.

Masivní rozmach této teplomilné jednoleté plodiny ale nastal až ve 20. století společně s rozšířením úspěšných geneticky modifikovných odrůd, které umožňují levné pěstování na velkých plochách. Z hlediska množství rostlinných bílkovin, kterých má v semenech až 38 %, nemá dnes sója mezi plodinami konkurenci, současně je po palmě olejné druhou nejvýznamnější olejninou světa. Díky vysoké výživové hodnotě je dnes nejvyužívanějším jádrovým krmivem. Vedle sojového sena, které je kvalitou srovnatelné s vojtěškovým, se ke krmení používají také sojové boby, extrahované šroty a sójové slupky, které vznikají při výrobě extrahovaných šrotů. Ze semen se vyrábí sójová mouka, mléko i sojové maso, tofu – sójový sýr a řada fermentovaných potravin – tempeh, miso pasta a různé druhy sójových omáček. Olej se značným obsahem nenasycených kyselin má ochrannou funkci proti chorobám krevního oběhu a srdce.

Stejně jako ostatní bobovité rostliny, má i sója na svých koříncích hlízkové bakterie, které dokážou vázat vzdušný dusík a zlepšovat tak kvalitu půdy. Se zvyšujícími se teplotami stoupá zájem zemědělců o pěstování sóji i na našem území.

Sóju pěstujeme na 25 ha pro krmné účely pro naše nosnice.

soja.jpg
Pěstování
naší sóji
25
hektarů půdy
100
tun sklizeno

Kontaktujte nás